Projekat „Karavan za klimu 3.0 - Mali korak za čoveka, veliki za prirodu - biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji“

29. Septembar 2020.

„Karavan za klimu“ je projekat koji je osmislio Francuski institut u Srbiji 2018. godine, a ove godine se sprovodi u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, uz podršku Evropske delegacije u Srbiji i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Srbiji i finansijski doprinos projekta „EU za Natura 2000 u Srbiji“.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 nastoji da ojača svest građana o važnosti poznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta i značajnih zaštićenih područja na teritoriji Srbije.

Krajem 2019. godine naučna zajednica oglasila se alarmom zbog raspada biodiverziteta i klimatskih vanrednih situacija, nakon što je IPBES objavio Izveštaj o globalnoj proceni stanja biodiverziteta i ekosistemskih usluga. Stoga je odlučeno da 2020. bude godina sa svetskim fokusom na očuvanju biodiverziteta. Povezivanjem borbe protiv klimatskih promena i zaštite biodiverziteta, „Karavan za klimu 3.0“ ima za cilj podizanje svesti o važnosti upoznavanja i identifikacije sa zaštićenim vrstama na teritoriji Srbije. Ove godine projekat je osmišljen i razvijen u kom su izložbe i interaktivne izložbe glavni i najuticaniji deo projekta.

Svečano otvoranje projekta će se održati 29. septembra 2020. u 11:30 časova u Nišu, u Domu oficira, sa organizacijom Zeleni Ključ koja će biti zadužena za posredovanje projekta sa mladima. Predstavnici su iz Centra za promociju nauke, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Srbiji, Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Francuske ambasade.

Ako ste strastveni borac za očuvanje biodiverziteta i klimatske promene, pridružite nam se u izazovu projekta „Karavan za klimu 3.0“ na društvenim mrežama uz postavljanje kratkog videa Zašto klimatske promene i očuvanje biodiverziteta. Ne zaboravite da koristite #KaravanZaKlimu3 i #SviAktivni!