„Natura 2000 u kadru" u Malom Dnevniku

6. Maj 2021.

Tim malih novinara istraživača iz redakcije „Malog Dnevnika“ zainteresovao se za izložbu fotografija „Natura 2000 u kadru“ na Kalemegdanu. Vođeni željom da saznaju kako je došlo do toga da se fantastične fotografije prirodnih lepota širom Srbije nađu u centru Beograda, uputili su se da lično dobiju odgovore na sve što ih je zanimalo. Kao pravi mali profesionalci razgovarali su sa Marijom Ristić, biologom i članom projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ i Violetom Milutinović, jednom od nagrađenih autorki.

Izložbu je organizovao projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ u saradnji sa Energetskim portalom i uz podršku Delegacije EU u Srbiji. Ona je potekla iz foto konkursa „Natura 2000 u kadru“ koji se održavao prošle godine od septembra do novembra. Cilj je da se kroz neverovatne fotografije prikažu prelepi pejzaži Srbije, kao i da se podigne svest u javnosti o važnosti očuvanja prirode“, rekla je malim novinarima Marija Ristić. Ona je dodala da je od 1.500 fotografija odabrano 34 – tri pobedničke da budu prikazane na izložbi u parku Veliki Kalemegdan, Savsko šetalište tokom marta i aprila. „Pozivamo učitelje osnovnih škola da zajedno sa svojim đacima pogledaju izložbu tokom šetnje Kalemegdanom“, rekla je Marija.

Male novinare je zanimalo šta je to što oči fotografa vide i kako je nastala fotografija koja je osvojila drugu nagradu.

„Svaki fotograf opaža više detalja, bez obzira na to šta fotografiše. To su detalji koje u svakodnevnom životu i ne primećujemo, ali nam fotografija omogućava da preciznije vidimo svet oko sebe – velike oči skakavca, dlakavo telo muve, paukovu mrežu sa insektima, kapi rose na cveću, kandže na pticama grabljivicama“, objasnila je Violeta. Ona smatra da nije neophodno da se ima skupa foto oprema, jer se i mobilnim telefonom mogu zabeležiti sjajne fotografije.

Njena fotografija „Prkos“ koja je osvojila drugu nagradu nastala je tokom jedne zime u Specijalnom rezervatu prirode Carska bara. „Bilo je veoma hladno sa mnogo snega. Na fotografiji su velika bela čaplja i komoran. Oni se u takvim uslovima bore za svaki zalogaj hrane, u tom trenutku su lovili ribu. Sam trenutak „Prkosa“ trajao je kratko, a ja sam imala sreću da ga primetim i fotografišem“, rekla je Violeta.

Kada snima u prirodi, Violeta nosi specijalno kamuflažno odelo koje je privuklo pažnju malog reportera. „To mi omogućava da se lakše sakrijem od životinja, ličim im na neko drvo, pa se manje plaše, a meni obezbeđuje da napravim bolju fotografiju“, objasnila je Violeta. Ona je dodala da je ranije koristila granje i lišće da se sakrije i fotografiše, ali joj je sada mnogo lakše.

Na izložbi koja će trajati do kraja aprila prikazane su fotografije zaštićenih područja i pejzaža, prirodne lepote, biljni i životinjski svet u Srbiji, kao i održivije aktivnosti čoveka u prirodi. One podsećaju građane na značaj zaštite životne sredine i raznolikost flore i faune  u našoj zemlji.

Emisija Mali Dnevnik će biti možete pogledati na sledećem linku.

Osim izložbe na Kalemegdanu, fantastični predeli prirode Srbije tokom aprila i maja biće prikazani i na autobusima gradskog saobraćaja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Ukoliko Vam se učini da se u vašem autobusu ili na njemu nalazi vuk ili ptica – nećete se prevariti.