EU za Naturu 2000 u Srbiji na Green Festu

26. Oktobar 2020.

Jedan od najvažnijih festivala u Srbiji, Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“, pod istaknutom temom „Kakvu budućnost želimo?“ počinje danas.

Za ovu godinu, u ovom 11. po redu festivalu, projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ takođe je deo događaja i biće predstavljen na panel diskusiji.

Sedam dugometražnih filmova, 13 filmova o prirodi, pet animiranih filmova, 16 kratkometražnih, devet u kategoriji filmova jugoistočne Evrope, tri filma mladih kinematografa i tri sa samo jednominutnim trajanjem - program koji možete pratiti od 26. oktobra do 4. novembra.

Ana Iñigo, vođa tima projekta Natura 2000, zajedno sa Francescom Raserom i Danielom Pavlićem su članovi žirija koji su odabrali pobednike filmova za 2020.

Panel „EU Green Deal, priroda i klimatske promene“ biće održan 02. novembra u 18h. Na njemu će se raspravljati o tome kako EU Green Deal može biti podrška uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i smanjenju rizika od klimatskih promena. Jedna od tema biće kako nam zaštićena područja mogu pomoći u ublažavanju klimatskih promena i njihovom usklađivanju. Učesnici panela su menadžer IUCN ECARO Boris Erg, stručnjak za pravo EU i stručnjak za zakonodavstvo o zaštiti prirode u okviru projekta „EU za Natura 2000 u Srbiji“ Zoran Sretić, botaničar i profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Instituta za botaniku i botaničku baštu „Jevremovac“ i ekspert za staništa na projektu Natura 2000 Predrag Lazarević, kao i docent Imre Krizmanić sa Biološkog fakulteta u Beogradu. Moderator panela je Duška Dimović iz WWF Adria Srbija.

Natura 2000 je ključni instrument za zaštitu biodiverziteta u Evropskoj uniji. To je ekološka mreža zaštićenih područja koja su uspostavljena da bi obezbedila opstanak najvrednijih vrsta i staništa. Zasnovan je na Direktivi o pticama i Direktivi o staništima. To je zelena infrastruktura koja pruža zaštitu brojnim ekosistemima i obezbeđuje da evropski prirodni sistemi ostanu zdravi i otporni. Njegova uloga u ublažavanju klimatskih promena je od suštinskog značaja, održavanje zdravstvenog ekosistema i osnovnih usluga ekosistema, kao i pružanje vode i sekvestracija ugljenika.

Učestvujte na našem panelu preko linka: www.greenfest.rs 

Imajte na umu da će Green Fest ove godine biti online, zbog specifične epidemiološke situacije.